5 tankar kring att investera pengar

Allt fler väljer att investera sina sparpengar i en eller flera olika typer av tillgångar, exempelvis aktier eller fonder. Det är klokt.

Att låta sparpengarna samla damm på ett sparkonto är det knappast någon som rekommenderar. Speciellt inte till dagens låga sparränta.

Måste du vara en superinvesterare för att lyckas? Nej. Det enda som krävs är lite disciplin, tålamod och kanske ett och ett annat bra tips.

1. Investera i aktier eller fonder

Har du en sparhorisont på fem år eller mer? Då är aktiefonder eller aktier ett självklart val. Det ger en överlägsen avkastning på sikt. Historiskt sett har den legat på över 8 procent per år, vilket inget bankkonto kan slå.

Vill du göra det superlätt för dig köper du en enda indexfond, exempelvis en som följer OMXS30. Då kan du ta del av vinsterna på aktiemarknaden utan att behöva fundera så mycket.

Har du en ambition att slå Stockholmsbörsens index kan du istället välja aktier själv att köpa. Vårt tips är att inte göra det för invecklat. Satsa på stabila aktier i bolag som går med vinst. Försök inte att hitta några aktieraketer! Förhoppningsaktier är sällan en bra investering.

Köp istället gärna utdelningsaktier. Aktier som haft utdelningar år in och år ut i många år – gärna med utdelningar som höjs ofta – blir ofta en mycket bra affär.

Ifall din sparhorisont är kortare än fem år kan det vara klokt att inte lägga allt i aktier. Då kan blandfonder eller en blandning mellan aktier och räntefonder vara ett alternativ. Vill du vara på den trygga sidan köper du då istället räntefonder.

2. Diversifiera!

Du känner säkert till begreppet ”lägg inte alla äggen i samma korg”. Precis så är det med aktier och investeringar. Satsar du allt på en och samma aktie tar du en alldeles för stor risk.

Faktum är att de flesta småsparare endast köper några få aktier. Om du istället har runt 15 olika aktier eller mer i din portfölj har du genast mycket gemensamt med många av de stora investerarna.

Skulle en av aktierna sjunka drabbas av problem finns det stor chans att de andra ändå klarar sig. Ditt sparkapital är då nästan intakt trots att ett av innehaven går dåligt.

Om du vill kan du köpa fonder istället för aktier för att få en fin diversifiering. Köper du en bred aktiefond, t.ex. en Sverigefond, blir du automatiskt delägare i minst 16 olika bolag – ofta mer. Komplettera med en globalfond så har du ett väldiversifierat sparande.

3. Gör upp en budget för din privatekonomi

Egentligen finns aldrig några skäl att vänta med att börja spara pengar. Det gäller oavsett om du kan sätta undan några hundra kronor per månad eller några tusen.

Men om du vill känna dig trygg i ditt sparande är det bra att göra upp en ordentlig plan för din privatekonomi också. Skaffa dig en sparbuffert på ett bankkonto. Där har du pengar som du kan använda för oförutsedda utgifter.

Hur stor ska bufferten var? Runt en månadslön brukar räcka för de flesta. Vill du vara på den säkra sidan, t.ex. för att gardera dig inför arbetslöshet, spar du mer än en månadslön.

Finessen med detta upplägg är att du slipper nagga av de pengar du har i din aktie- eller fondportfölj ifall du har buffertpengar att ta av.

4. Tänk rätt kring lån

En av nycklarna till att lyckas bygga upp ett stort sparkapital på sikt är att tänka rätt kring det där med lån. Ibland behövs lån, men i huvudsak bör du främst använda lån för investeringar.

Det är exempelvis vanligt att låna för att starta ett företag. Att låna för att köpa aktier är också ganska så vanligt. Då kallas det för att man får hävstång på sin investering. Visste du förresten att den populära PPM-fonden AP7-Såfa är belånad? Inte alla som känner till!

Tänk bara på att ett lån alltid ska betalas tillbaks oavsett hur det går med investeringen. Därför bör du aldrig låta en investering bestå helt och hållet av lånade pengar. Lånet är mer som ett komplement till dina övriga investerade pengar.

Att låna för att köpa aktier eller fonder är också något som endast kan rekommenderas om du känner dig trygg i dina investeringar. Det är inget du ska göra för att hoppa på ett förhoppningsbolag.

Ett sätt är att belåna aktierna via en nätmäklare. Ett annat sätt är att ta ett privatlån. Ett sådant får du använda till vad du vill. Lika väl som att låna för att exempelvis köpa bil kan du välja att investera pengarna istället.

Tips – ska du låna är det smart att använda en bra låneförmedlare som exempelvis Axo Finans för att få så goda villkor och låg ränta som möjligt. Genom att använda en låneförmedlare får du snabbt flera erbjudanden från olika banker. Inom 24 timmar får du flera lånerbjudanden som du kan jämföra i lugn och ro. Använder du en låneförmedlare (som exempelvis Axo Finans) görs det bara en kreditupplysning vilket är bra för din kreditvärdighet.

Men som sagt – har du precis kommit igång med att investera är det bäst att inte låna till att börja med. Lite senare kan det dock bli bra krydda för en extra avkastning.

5. Du blir också rik av kunskap

Att skaffa kunskap och erfarenhet är såklart också väldigt viktigt. Idag finns massor av information och kunskap att hitta via YouTube och kurser på nätet. Tänk bara att inte lyssna för mycket på diskussionsforum och Twitter. Där finns det många som vill dela med sig av sin ”kunskap” men i själva verket har de en egen agenda och försöker snacka upp en viss aktie.

Oändligt massa böcker har också skrivits inom ämnet sparande och investeringar. En bok som många ofta börjar med att läsa är ”Rich Dad Poor Dad” av Robert Kiyosaki. Boken har uppnått en kultstatus bland många nya som erfarna investerare. Rekommenderas varmt för alla!