Aktier inom blockkedjeteknik – intressantare än Bitcoin och kryptovaluta

Kategorier Kronorna

Intresset för Bitcoin och kryptovalutor går upp och ner. Intresset exploderar, svalnar av för att sedan stiga igen. Visst – du kan chansa men det finns mer lönsamma sätt att tjäna pengar på denna trend än att spekulera i kursrörelser.

Blockkedja kallas tekniken bakom Bitcoin och kryptovaluta. Några av världens främsta företag inom olika sektorer hoppas kunna slå mynt av blockkedjeteknik.

Hysterin kring Bitcoin går upp och ner

Det var galet 2017. Det var mot andra halvan av det året som intresset för Bitcoin exploderade. Känslorna svallade. Många ville snabbt komma igång med Bitcoin. Det var till och med en och en annan i övrigt seriös aktiebloggare som hade satsat en slant i kryptovalutan. Mot slutet av året hade Bitcoin ökat med över 2 000 % på ett år.

Det var då. Lagom till jul bar det utför varpå en björnmarknad för Bitcoin följde. Intresset svalnade. En titt i Google Trends skvallrar om ett ganska ljummet intresse för Bitcoin som följde. Intresset efter boomen var förvisso tre gånger så stort jämfört med i april 2017 (d.v.s. innan alla bara ”var tvungna” att köpa Bitcoin).

Under andra halvan av 2020 tilltog sedan intresset igen. Mönstret känns bekant:

Google Trends - intresse för Bitcoin 2015 - 2021
Sökningar för ”Bitcoin” enligt Google Trends. Hysterin kring 2017 kom efter ett tag av sig. Sedan blev det intressant igen.

Det finns alltså ett underliggande intresse. Bitcoin handlas. Det tradas i stora volymer även om det varierar över tid. En titt i en kursgraf visar ett liknande mönster.

På Coinbase, en av flera kryptobörser (exchange), byttes Bitcoin till ett värde av nästan 400 miljoner dollar händer i januari och februari 2020 – per månad. Under turbulensen i mars var summan tre gånger så stor.

Är Bitcoin och kryptovaluta ointressant? Nej. Men så länge du inte sysslar med trading i kryptovalutor behövs nog ett lite annat handgrepp för att tjäna pengar på detta till en begränsad risk.

Bitcoin är ingen investering?

En trygg investering? Nej. Det är långt ifrån tryggt att investera direkt i Bitcoin. Visst, hade du köpt Bitcoins för säg 50 000 kronor i januari 2016 hade du haft över 3 miljoner i januari 2021.

Men solskenshistorier finns det gott om exempel av även bland aktier, även om det är ovanligt med så stark utveckling på så pass kort tid. Skillnaden är att det är betydligt lättare att analysera ett bolag, dess affärsidé och finanser – till och med förhoppningsbolag om man så vill. Det finns inga fundamentala data i en kryptovaluta.

Det är helt omöjligt att beräkna hur mycket Bitcoin borde vara värt och hur mycket denna ”valuta” kommer att kosta i framtiden.

Bitcoin har inte heller visat sig vara särskilt praktiskt som betalmedel. Den enorma volatiliteten har gjort det opraktiskt för både konsumenter och handlare att handskas med Bitcoin. Förhoppningarna var annars att kryptovalutor skulle ersätta både betalkort och kontanter. Tveksamt om det någonsin kommer att hända. Många viktiga utvecklare av betallösningar som PayPal, Microsoft och Dell har redan gett upp sina Bitcoin-satsningar.

Att ”investera” i Bitcoin är och har alltid varit en spekulering snarare än en investering.

Därmed inte sagt att du inte kan bli rik om du köper Bitcoin idag. Det får framtiden utvisa, men det vi menar är att det är svårare att räkna på investeringen i en kryptovaluta jämfört med ett företag.

En dålig hedge

Inte heller fungerar Bitcoin särskilt bra som hedge mot en skakig börs. Vi kan ta ett exempel i närtid. När världens börser drabbades av coronaviruset följde Bitcoin med i raset.

I grafen nedan ser vi utvecklingen sedan mitten av februari. Stockholmsbörsens OMXS30 har fallit knappt 19 %. Under samma period föll Bitcoin med drygt 30 %. Bitcoin var inte bara en dålig hedge – denna kryptovaluta reagerade mycket kraftigare än börsen.

Bitcoin jämfört med OMXS30 februari - april 2020
Bitcoin klarade oron kring coronaviruset sämre än börsen.

Investera i den underliggande tekniken istället

Även om den skicklige tradern säkert kan tjäna mycket pengar på att köpa och sälja Bitcoin och andra kryptovalutor är det inget för gemeneman. Riskerna är för många och osäkerheten för stor för att det ska vara intressant. Det kan mycket väl hända att Bitcoin är här för att stanna och att denna kryptovaluta kommer att öka tusentals procent från dagens nivåer men det är det ingen som vet.

Istället får vi skrapa lite på ytan för att upptäcka alternativa sätt att tjäna pengar på den teknik som ligger bakom kryptovalutor: blockkedjan.

Vad är blockkedja? En blockkedja (blockchain på engelska) är en databas som är decentraliserad. Den lagras i många kopior i noder (olika datorer). Varje gång något ändras i databasen läggs ett nytt block till. En sådan sekvens av block kallas för blockkedja.

Många fördelar med blockkedja

Blockkedjan har många fördelar jämfört med att ha en central databas eller en databas som endast finns på några få platser:

 • Integritet: Blockkedjan uppdateras endast genom tillägg. Alla ändringar lagras och blir till en del av blockkedjan. Det går inte bara att radera information så att den försvinner spårlöst.
 • Enkel verifikation: Med hjälp av blockkedjeteknik kan två eller fler personer låta verifiera ändringar och transaktioner utan att blanda in en tredje part.
 • Data i tidsserie: Alla tillägg och ändringar får automatiskt en tidsstämpel. De hamnar i databasen i kronologisk ordning.
 • Decentraliserad databas: Kedjan distribueras över alla noder och är helt decentraliserad. Det finns ingen central dator som kan skadas.
 • Hög säkerhet: Eftersom det saknas en central databas är det mycket svårt eller rent av omöjligt att manipulera, hacka eller skada en blockkedjedatabas. Data kan inte försvinna och det finns ingen risk att det blir duplicerat innehåll.
 • Möjlighet till transparens: Det går att göra så att alla transaktioner blir helt transparenta.

Exempel på användningsområden för blockkedja

Det finns mängder av exempel på hur blockkedja kan användas bortom Bitcoin. Här är några av de exempel som oftast nämns:

 • Register: Skapa register som är tillförlitliga och ständigt uppdaterade vilket skapar ett allmänt förtroende för registret. Fastighetsregistret är ett sådant exempel (Lantmäteriet har redan varit inne på det spåret). Andra exempel är patentregister, varumärkesregister, livsmedelsregister och liknande.
 • Kontroll av identitet: Databaser där identitetskontroll är av stor vikt. Här kan vi tänka oss rättegångsprotokoll, elektronisk röstning och kontrollsystem för att undvika bedrägeri.
 • Smarta kontrakt: Med hjälp av en blockkedjan går det att skapa smarta kontrakt. Man kan till exempel tänka sig en försäkring med automatisk utbetalning av ersättning om vissa villkor uppfylls.
 • Varulager: Blockkedja kan användas inom logistik och handel för att lättare kartlägga var i logistikkedjan varor befinner sig.
 • Betalningsregister: Blockkedjan fungerar utmärkt för att hantera olika former av transaktioner. Detta är inte begränsat till enbart kryptovalutor.

Det finns många områden som kan dra nytta av blockkedjeteknik:

 • Sjukvård
 • Banker
 • Jordbruk
 • E-handel utan mellanhänder
 • Utbildning
 • Finansiering, crowdfunding, P2P-lån
 • Logistik
 • Internet of Things (IoT)
 • Fastigheter och fastighetsregister
 • Media
 • Bilindustri
 • Elproduktion

Dessa är bara några exempel. Blockkedje- teknik kan användas inom nästan alla områden. Det finns många situationer där en vanlig databas idag används där man istället skulle kunna använda sig av en blockkedja.

Aktier inom blockkedja

Det finns fler ”vanliga” bolag än vad man tror som sysslar med blockkedjeteknik. Man skulle kunna tro att själva tekniken är hypad på samma sätt som kryptovalutor. Och självklart bär Bitcoin och kryptovalutor en del av skulden för varför blockkedjeteknik ibland kanske upplevs som något som inte är så seriöst.

Men en titt på vilka företag som redan har långtgående projekt inom blockkedjeteknik får oss kanske att tänka om:

 • IBM: Har över 500 olika projekt som har med blockkedja att göra. Utvecklar blockkedjeteknik för bl.a. logistik och något som de kallar för Blockchain as a service (BaaS). Köp aktier i IBM.
 • Amazon: Är idag så oerhört mycket mer än världens största e-handelsföretag. Som del av sina molntjänster har Amazon idag även något de kallar för Amazon Managed Blockchain – ett lätt sätt att snabbt skapa skalbara blockkedjenätverk. Använder samma teknik som Ethereum. Köp Amazon.
 • Mastercard: Kommer troligtvis ha mer nytta av blockkedjetekniken än att hotas av den. Har redan flera patent rörande blockkedja – ännu en anledning om du är intresserad av att köpa aktier i Mastercard. Köp Mastercard.
 • TruTrace Technologies: Utvecklar programvara med blockkedja till kanadensiska cannabisbolag. Köp TruTrace.
 • Alibaba: E-handelsjätte som är Kinas svar på Amazon. Är ett av de bolag som har flest antal patent inom blockkedjeteknik. Köp Alibaba.
 • Fujitsu: Har teknik för hantering av digitala dokument, fakturor m.m. Detta japanska företag driver ett ”Blockchain Innovation Center” i Belgien. Köp trackercertifikat i Fujitsu.

Sammanfattning

Det mest intressanta med Bitcoin och kryptovalutor är inte valutorna i sig utan tekniken som ligger bakom. Att investera i Bitcoin är förknippat med hög risk. Det är svårt att förutspå utvecklingen i Bitcoinkursen. Om du inte råkar vara en skicklig trader är det troligtvis smartare att köpa aktier i något eller några av de bolag som utvecklar teknik för blockkedja.

Blockkedjetekniken är troligtvis här för att stanna. Den kan användas på ett flertal sätt inom nästan alla sektorer. Ökad säkerhet, transparens, integritet, tillgänglighet och tillförlitlighet är några av argumenten för denna teknik. Bloggen Kronornas gissning är att vi bara sett en bråkdel av vad blockchain har att erbjuda.

Lämna en kommentar