Vad är bäst – att amortera, spara eller investera?

Kategorier Kronorna

En privatekonomisk fråga som ständigt dyker upp är – ska jag amortera eller spara – eller kanske investera? Låt oss reda ut detta en gång för alla.

Amortera eller spara – en fråga med flera svar

Banker brukar ha en modell för vilket råd de ska ge till sina kunder när de undrar om de ska amortera, spara eller investera. Det kan se ut så här till exempel:

  • Förväntad avkastning – hur mycket förväntas jag tjäna på att investera?
  • Alternativkostnad – vad är nettoskillnaden mellan att investera och amortera?
  • Riskbenägenhet – hur ser totala riskbilden ut? Vad har du för skulder? Hur stor risk vill du ta? Kanske finns anledning att sprida på riskerna?

Redan här förstår vi att det inte finns ett enda enkelt svar på frågan. ”Det beror på” helt enkelt.

Beror på vadå? Exempelvis följande:

  • Hur stort bolån har du? Vilken belåningsgrad har du på bostaden?
  • Har du några privatlån? Hur mycket?
  • Har du en sparbuffert för oförutsedda utgifter?
  • Hur gammal är du och vad har du för sparhorisont?
  • Hur ser dina inkomster ut?
  • Hur riskbenägen är du? Vill du ta vara på möjligheter eller har du en mer defensiv approach och föredrar det säkra framför det osäkra?

Här följer några punkter kring hur man kan tänka kring att amortera eller investera.

1. Amortera på dyra lån direkt

Vi kommer strax till frågan om bolån, men först ett par ord om övriga lån. Har du privatlån / blancolån, kontokortskrediter, kontokrediter eller diverse smålån?

Då bör du definitivt amortera av dessa så snabbt som möjligt innan du investerar några pengar. Räntan på denna typ av lån är nästan alltid så pass hög att det inte är värt att ta extra risk på börsen för att få någon procents överavkastning – om ens något.

2. Amortera på bolånet – speciellt vid hög belåningsgrad

Hur är det då med bolåneskulder? Det är nog få som har en verklig önskan att bli helt skuldfri genom att amortera av hela bolånet så snabbt som möjligt. Privatekonomiskt är det sällan det bästa valet heller.

Amorteringskraven gör att du kan behöva amortera

Men har du en hög belåningsgrad måste du amortera ganska mycket. Är din belåningsgrad över 70 procent måste du enligt amorteringskravet amortera minst 2 procent av bolånet per år. Är belåningsgraden 50–70 procent ska du amortera minst 1 procent.

Ifall din skuld är större än 4,5 gånger din årsinkomst ska du betala ytterligare 1 procent. Detta enligt Finansinspektionens skärpta amorteringskrav. Totalt handlar det alltså om upp till 3 procent som ska amorteras per år.

Skuldkvot & amorteringskrav - kan hjälpa dig bestämma om du ska amortera eller spara
Här ser du en illustration över hur mycket du måste amortera på bolånet beroende på din skuldkvot för bostaden och hur stor belåningsgrad du har. Källa: Finansinspektionen

På denna kostnad läggs räntekostnaden. Dels är räntekostnaden givetvis högre ju större bolån du har. Du blir därmed känsligare för räntehöjningar. Dels blir din totala kostnad för bostaden större om du utöver hög ränta måste amortera 1–3 procent av hela lånet varje år.

Detta gör att det ofta är smart att amortera lite extra på bolånet om du har en belåningsgrad som är över 50 procent och definitivt om den är över 70 procent.

Du får då sänkt risk i din privatekonomi och på köpet får du bättre kreditvärdighet.

Jämfört med att investera behöver du inga förkunskaper för att amortera. Det kan också ses som en ”riskfri” investering eftersom den räntekostnad du spar här och nu är ett faktum.

3. Ha en buffert – alltid!

Oavsett hur hög belåningsgrad du har på bostaden är det alltid en bra idé att spara till en buffert. Den finns till för oförutsedda utgifter och hjälper dig att klara ekonomiska utmaningar utan att behöva låna.

Dessutom: Har du en buffert kommer du inte att behöva nalla av dina investerade pengar utan kan låta dem vara ifred och växa.

Har du ingen sparbuffert? Då gör du klokt i att spara undan en slant varje månad till dess att du har en buffert på åtminstone ett par månadslöner, gärna mer. Detta kan du göra parallellt med att du amorterar på bolånet, alltså inte vänta tills du amorterat ner bostadslånet till en viss nivå.

Använd ett sparkonto med statlig insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt.

4. Spara eller investera? Köp aktier för långsiktiga investeringar

Det är dock viktigt att förstå att spara pengar inte nödvändigtvis är samma sak som att investera pengar. Att lägga sina sparpengar på ett bankkonto är ingen vidare investering. Att ha pengarna där för sparbufferten – ja, det är klokt. Men som långsiktig investering fungerar sparkontot dåligt.

Inflationen kommer nämligen att äta upp avkastningen. Troligtvis går du back genom att ha pengarna på ett sparkonto.

Det vanligaste och ett av de bästa sätten att få bra avkastning på sina sparpengar på sikt är som bekant via aktier eller fonder (aktiefonder). I runda svängar kan det handla om 8 – 12 procent avkastning per år i snitt. Då brukar de också vara ganska så inflationssäkrade.

5. Amortera eller investera?

Det finns dock mer att säga om att amortera eller investera. Här kommer frågan om alternativkostnad in. Om du ska amortera bolånet kan du givetvis inte investera just de pengarna på börsen.

Anta att du i snitt kan spara en räntekostnad på 4 procent genom att amortera men kan tjäna 8 procent per år i snitt genom att investera, ja då har du gått miste om 4 procentenheter avkastning. Din alternativkostnad.

Historiskt sett har det nästan alltid varit mer lönsamt att investera pengarna på börsen än att amortera av bolånet.

En annan fördel med att investera istället för att amortera är att du lättare kan frigöra kapitalet om du vill. Du kan sälja av en del av dina aktier ifall du behöver pengarna. Du kan förvisso utöka bolånet också men det kräver en vända med banken först, kreditprövning och så vidare.

Samtidigt bör du känna till att de utgifter du kan spara genom att amortera som sagt är ”säkra” medan avkastningen i en investering inte alls är garanterad.

Sedan finns en viktig aspekt: Ju högre ränta desto mer intressant blir det att amortera istället för att investera. Talar vi dessutom om riskjusterad avkastning krävs det egentligen inte särskilt höga bolåneräntor för att det ändå ska bli lönsamt att amortera ur ett investeringsperspektiv.

Även om man kan argumentera för att det krävs kunskap för att investera pengar är det idag så lätt att detta knappast längre är ett argument. Alla kan öppna ett konto hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Alla kan månadsspara i en indexfond. Dessutom finns det robotrådgivare och fondrobotar som gör att du kan investera helt automatiskt.

Dock kräver investeringar på börsen en ganska lång sparhorisont, minst 3–5 år. Behöver du pengarna snabbare än så är det klokare att välja ett säkrare (läs mindre volatilt) sätt att spara dem på.

Så hur ska jag göra – amortera, investera eller spara?

Vi på StockBlogs väljer ett balanserat svar på frågan. Det är ofta klokt att försöka investera, amortera och spara samtidigt. På så sätt kan du sänka risken i din privatekonomi samtidigt som du skapar förutsättningar att bygga upp ett stort sparkapital på sikt.

Tumregeln är att ju mer skuldsatt du är desto mer bör du kämpa för att få ner skuldkvoten jämfört med att investera. Men du bör samtidigt definitivt bygga upp en sparbuffert parallellt om du inte redan har det. Dessutom kan du gradvis investera pengar på börsen för att ”få bollen i rullning” och få in en rutin för att spara ihop ett stort långsiktigt kapital.

Här är några sammanfattande punkter om hur du kan tänka:

  • Har du dyra privatlån? Se till att amortera så snabbt som möjligt!
  • Har du bolån med hög belåningsgrad? Amortera för att i varje fall komma under 70% belåningsgrad, men helst under 50%. Börja investera genom att sätta av en summa varje månad till aktier eller fonder.
  • Har du medelhög belåningsgrad? Investera mer pengar i fonder eller aktier men fortsätt gärna amortera lite extra för att sänka risken ytterligare.
  • Låg belåningsgrad på bostaden? Då kan det ofta vara bättre att investera än att amortera. Det beror dock på ränteläget. Är det höga eller kraftigt stigande räntor kan det vara lönt att amortera mer.

En tanke: När räntorna stiger burkar börsen ta stryk. Det gör att det uppstår utmärkta tillfällen att börja spara på börsen när den är billig, eller att utöka sitt befintliga sparande i aktier eller fonder. Därför kan det vara en idé att försöka skapa utrymme i sin ekonomi för att kunna investera även när bolåneräntan stiger och parallellt med att du amorterar på bolånet.

Tänk också på att om du har kort sparhorisont, mindre än 3–5 år, då ska du inte investera pengarna på börsen. Välj då istället ett bankkonto eller räntefonder.

Friskrivning – Detta är inget investeringsråd. Du måst själv göra en analys och fatta dina egna beslut kring att spara pengar, investera och amortera.

Lämna en kommentar