Hur börjar man lättast investera pengar?

Kategorier Kronorna

Du har bestämt dig för att investera pengar. Kanske vill du spara till pensionen, insatsen till en lägenhet eller bara bygga upp ett lite större sparkapital. Hur gör man för att komma igång och hur lyckas man investera på rätt sätt?

Här är 6 tips för dig som vill börja investera.

Skaffa en buffert först

Innan du investerar pengar är det bra att skaffa sig en buffert. Spara undan en del av lönen varje månad tills du byggt upp en sparbuffert som är tillräckligt stor att du kan klara en del störningar i privatekonomin.

Går frysen sönder eller du får nedsatt inkomst under en tid kan du plocka pengar ur bufferten. Hur stor ska den vara? Det beror på hur stor trygghet du vill ha men många nöjer sig med 1–2 månadslöner i form av en buffert på ett bankkonto.

Varför är detta viktigt? Jo, om du har investerat alla dina pengar och det uppstår ett behov av kontanter längre fram tvingas du sälja av en del av dina investeringar om du inte har en buffert. Det som kan hända är att det är helt fel läge att exempelvis sälja en del av dina aktier just då, exempelvis om börsen är inne i en dipp.

Bestäm sparhorisont

Steg två för att börja investera är att bestämma din sparhorisont. Planerar du att låta din investering vara tills du går i pension om 20, 30 eller 40 år? Eller spar du till något som du ska göra om 5 eller 10 år? Kanske har du en ganska kort sparhorisont på 2–3 år, till exempel om du planerar att köpa bostad?

Sparhorisonten avgör hur du ska investera pengarna. Ju längre tid du tänker låta pengarna växa, desto högre risk kan du ta. Det i sin tur kan hjälpa dig att bestämma vad du ska investera i, vilket vi kommer till nu.

Tips: Lär dig att investera pengar med hjälp av InvestorRunner.

Avgör vad du ska investera i

Generellt sett brukar man säga att om du har en sparhorisont på i varje fall 5 år så är det bäst att köpa aktier på börsen. Aktier har hög risk, men de ger på sikt en överlägsen avkastning jämfört med de flesta andra investeringar. Aktiefonder är ett alternativ, speciellt om du vill komma igång snabbt.

Du kan givetvis köpa aktier eller fonder även om du har en kortare sparhorisont än 5 år men då får du vara medveten om risken att det kan bli lågkonjunktur, börsen kan dyka och enskilda aktier kan drabbas av tillfälliga problem. Allt detta påverkar kursen negativt.

På senare tid har det även blivit populärt med Bitcoin och andra kryptovalutor. Det kan vara ett sätt att bredda portföljen på, kanske som komplement till aktier eller fonder.

Tips: Läs mer om vad kryptovaluta är.

För en kortare sparhorisont än 5 år kan det vara intressant att kombinera aktier med räntefonder eller köpa en blandfond. Att investera i lån kan också vara ett alternativ.

Öppna konto hos en nätmäklare

Om du väljer att investera i aktier eller fonder är nästa steg att öppna ett konto hos en nätmäklare. Både Avanza och Nordnet är bra, enkla att använda och tillförlitliga. Du skaffar lätt konto online genom att ange personnummer och bekräfta med BankID.

Sedan kan du börja handla fonder eller aktier på ett investeringssparkonto (ISK). Det är den vanligaste och populäraste kontotypen. Alternativt skaffar du dig en kapitalförsäkring (KF). Fördelen med ISK och KF är att de schablonbeskattas. Det betyder att du inte betalar någon vinstskatt. Istället betalar du en liten schablonskatt på hela beloppet i varje år. Både enkelt och ofta skattemässigt fördelaktigt.

Investera

Nu kan du börja investera i aktier eller fonder. Om du vill komma igång så snabbt som möjligt kan du köpa en indexfond. Det är en fond som följer ett aktieindex och som har mycket låga avgifter – om ens några. Avanza Zero har exempelvis ingen förvaltningsavgift alls.

Köper du indexfonder behöver du inte göra någon analys av olika aktier. Det kan räcka gott att låta fondportföljen bestå av en global indexfond och en för Sverige. Krångligare än så är det egentligen inte att investera pengar!

Vill du ha möjlighet att slå index måste du givetvis göra ett mer aktivt val. Aningen kan du bygga upp en fondportfölj med mer nischade och eventuellt aktivt förvaltade fonder eller så kan du köpa enskilda aktier.

OBS – köper du aktier är det mycket viktigt att diversifiera. Lägg inte alla äggen i en och samma korg. Har du minst 12 – 15 olika aktier ur i varje fall 4 – 5 olika branscher har du en ganska bra riskspridning. Går ett eller två av innehaven dåligt klarar sig din portfölj ändå ganska bra.

Månadsspara

Sitter du på en stor summa pengar som du vill investera kan du antingen göra det direkt eller sprida ut köpen över en tid om det känns tryggare. Men som regel är nyckeln till att bygga upp en förmögenhet att spara regelbundet. Starta ett månadssparande så att en del av din lön automatiskt förs över till ditt konto hos Avanza eller Nordnet. Investera pengarna i aktier eller fonder så snabbt som möjligt och gör detta år ut och år in – även om, eller rättare sagt speciellt om, börsen sjunker. Den vanan kommer att göra att din investering växer rejält med tiden.

Svårare än så är det egentligen inte att investera pengar! Väljer du att köpa aktier krävs givetvis också att du sätter dig in i olika bolag eller skaffar dig en metod för att välja vilka aktier du ska köpa. Läs gärna också vår artikel om långsiktigt sparande.

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar