Köpa kryptovaluta – är det en bra idé? Det råder inga tvivel om att kryptovalutor har utvecklats extremt starkt de senaste åren. Många har redan blivit miljonärer. Vissa rent av miljardärer.
Men frågan är om det är för sent att hoppa på tåget nu? Om du inte köpt exempelvis Bitcoin, Ethereum, Cardano eller Polkadot – ska du ta och köpa lite nu eller är det lika bra att se det som ett förlorat case?
Vi reder ut några av argumenten för krypto.
Ett – En disruptiv teknologi
Blockkedjeteknik kan ses som en disruptiv teknologi. Med det menas att tekniken kan komma att radikalt förändra vissa aspekter av våra liv. Som sådan kan det också vara ett intressant investeringscase.
Tänk dig vad bilen betydde för transporterna. TV för nöjesbranschen. Solceller för elmarknaden. Eller vad internet betydde för informationsteknologin och den digitala erans framväxt.
Det är disruptiv teknologi.
Ungefär så kan det bli med kryptovaluta. Det finns mängder med exempel på hur blockkedjeteknik kan komma att transformera exempelvis medicinsäkerhet, administration, rättsväsende, logistikbranschen och banksektorn. Bara för att nämna några exempel.
Om det blir så kan en investering i kryptovalutor komma att löna sig.
Två – Ett skydd mot inflation – även i Sverige
Kryptovalutor kan erbjuda ett skydd mot inflation. Det kan vara ett nog så starkt argument att köpa på sig en del.
Sedan mitten av 1990-talet har vi haft låg inflation i Sverige. I USA ännu längre än så. Vi har blivit bortskämda.
Traditionellt sett är annars inflation ett av de största hoten mot ett sparande. Anta att du har en portfölj som avkastar säg 10 procent per år. Då behövs det inte särskilt hög inflation för att den ska äta upp nästan hela din avkastning.
På senare tid har det funnits tydliga tecken på att inflationstakten ökar. I skrivande stund 3,6 procent i Sverige, vilket är en bra bit över Riksbankens inflationsmål på 2 procent.
Kopakrypto.se från Sverige beskriver hur de flesta kryptovalutor, till skillnad från fiatpengar är inflationsskyddade. Det beror på att de ofta har ett inprogrammerat maximalt antal ”mynt” som kan tillverkas. Därmed är det omöjligt för regeringar eller centralbanker att skapa inflation genom att ge ut mer pengar.
Kanske inte Sverige känns som ett land i riskzonen, men det är nog viktigt att inse att även vi kan drabbas av inflation.
Kryptovalutor känner inte heller av några gränser vilket gör att eventuella försök till konfiskering av någon regering skulle få ytterst begränsad effekt.
Bitcoin har till och med kallats för digitalt guld ibland. Guldet är ju den klassiska inflationshedgen.
Är du orolig för hyperinflation, krig, katastrofer eller rymdinvasion, ja då skadar det inte att investera i lite kryptovaluta.
Relaterat: Läs gärna får artikel där vi jämför Bitcoin med guld också.
Tre – Bra investeringar fortsätter ofta att växa
På sätt och vis kan kryptovalutor liknas vid aktier. Många av de tokens som finns har ett underliggande projekt som syftar till att lösa ett verkligt problem.
Många nybörjare gör misstaget med aktier att de avstår från att köpa ett visst bolag för att priset gått upp så mycket. ”Det måste väl falla tillbaka snart?”
Nej, bra investeringar fortsätter att växa. Kursen stiger enbart för att fler vill köpa. Det kan finnas många anledningar till det, men i det långa loppet är det nästan alltid för att det finns ett inneboende värde som gör aktien attraktiv på marknaden.
Samma sak gäller med kryptovalutor. Om det finns något i botten som bidrar till att skapa värde så kommer fler att vilja köpa valutan i takt med att just den blockkedjan vinner mark (om den nu gör det).
Fyra – Ytterligare ett sätt att sprida på riskerna
Vi kan också se kryptovalutor som ett sätt att sprida på risken i en välbalanserad portfölj.
Du kanske sparar i aktier eller fonder. Möjligtvis har du en del räntepapper, guld eller råvaror för att sprida på riskerna och minska volatiliteten i portföljen.
Här platsar kryptovalutor in som ytterligare ett sätt att diversifiera dina investeringar.
Fem – Det är fortfarande mycket tidigt
Är du rädd för att du missat tåget? Om det är som så att kryptovalutor har framtiden för sig finns stor sannolikhet att vi fortfarande är i ett mycket tidigt skede.
Som det ser ut idag finns begränsat med exempel på kryptovalutors användning i praktiken.
Visst – det sker riktiga transaktioner med Bitcoin. Vissa får betalt för sina tjänster i kryptovaluta. Det går att göra snabba och billiga finansiella transaktioner med Ripple. Och så vidare.
Men det är inte så att vi omges av blockkedjor överallt. Tekniken har inte riktigt slagit igenom i praktiken ännu.
Det är inte helt omöjligt att stater kommer att införa blockkedjeteknik för såväl ekonomi som administration. Där är vi inte än.
Man kan tänka sig att olika företag kommer att använda tekniken för transaktioner och andra tekniska tillämpningar.
Om det är som så att tekniken är här för att stanna är vi fortfarande i ett mycket tidigt skede. Tåget har alltså inte gått utan det finns gott om chanser att hoppa på.
Låt oss avrunda med ett diagram:
Kursgrafen visar priset i Bitcoin från 2015 till december 2021 med månadsupplösning, logaritmisk skala (Källa TradingView).
Priset har stigit enormt under perioden, nästan 13 500 %.
Den subjektiva upplevelsen för många är nog att priset stigit så mycket ”att det inte går” att komma högre. Men likväl ser vi inga tendenser till avmattning i grafen i varje fall utan det är en ganska tydlig trend uppåt med lite turbulens längs vägen.
Kommer det fortsätta så? Ingen vet, inte vi heller så klart. Men om det är som så att kryptovalutor har en framtid, ja då är det högst troligt att den långsiktiga trenden håller i sig.
Köpa kryptovaluta eller inte?
Den här bloggen har genom åren haft en halvskeptisk inställning till att köpa kryptovaluta.
Det har inte berott på att det inte går att tjäna pengar på dem, för det kan man. Inte heller har det berott på att det saknas investeringscase, för det gör det.
Orsaken har varit den masshysteri som många gånger har fått det hela att mest likna guldrushen i Klondike. En ytterst liten andel lyckades där.
Samtidigt vet vi att många blivit rika på att handla med krypto och förmodligen kommer många att tjäna stora pengar på det i framtiden också.
Vi har här räknat upp 5 argument att investera i kryptovalutor. Även om det finns möjligheter måste du vara medveten om riskerna också.
Det kan bli föremål för en annan artikel, men här är några ytterligare tankar.
Så kan du ha med kryptovaluta i portföljen
Vår inställning är trots allt att man visst kan ha en del digitala valutor i portföljen men endast genom att samtidigt följa grundläggande principer för investeringar.
För oss innebär det bland annat:
- Köp fler än en kryptovaluta för att sprida på riskerna.
- Skapa en diversifierad portfölj som inte enbart innehåller kryptovalutor. Kanske ska krypto endast få vara en liten del vid sidan av aktier eller fonder? 10 procent?
- Analysera innan du investerar – köp inte bara för att alla andra gör det.
- Köp inte av rädsla för att missa tåget (FOMO) men avstå inte heller bara för att priset har stigit.
- Bestäm dig för en strategi för vad och när du ska köpa samt när du ska sälja. Om du nu ska sälja – kanske du vill köra ”Hold on for dear life – HODL”.
Mer att tänka på innan du köper
Hitta de bästa kryptovalutorna
Det finns alla möjliga sorters kryptovalutor och de flesta är tyvärr skräp. Vissa har dock en mer seriös agenda. Din uppgift blir att identifiera dessa.
Ta reda på om det finns någon underliggande teknik eller lösning som kan bli avgörande för hur kryptovalutan utvecklas de kommande åren.
Ska du vara på den säkra sidan kan det vara klokt att fokusera på Bitcoin och Ethereum till en början.
Det är en ganska nischad investering
En annan sak att tänka på är att dina innehav i kryptovalutor i själva verket blir en investering i modern teknik. På samma sätt som du aldrig bör gå all-in med teknikaktier bör du inte heller göra på samma sätt när du ska handla kryptovaluta.
Fundera på att köpa certifikat
När du handlar kryptovaluta finns det i princip två sätt – att handla riktiga coins eller köpa certifikat exempelvis på Avanza eller Nordnet. Fördelen med certifikat är att du slipper allt krångel med deklarationen och du behöver inte betala någon vinstskatt. Det beror på att du kan köpa kryptovaluta på ett helt vanligt ISK om du handlar certifikat.
Har du tänkt köpa och behålla dina kryptovalutor på lång sikt, ja då kan ”riktiga” coins vara ett bättre alternativ.
Tips – Läs mer om att handla Bitcoin-certifikat.
Du är själv ansvarig
Slutligen måste du tänka på att det varken finns statliga insättningsgarantier eller någon kundsupport som hjälper dig att återställa din säkerhetskod om du tappar bort den. Du ansvarar själv för att förvara din kryptovaluta säkert och att komma ihåg din privata nyckel.
Sprid på riskerna, analysera och ha en gnutta sunt förnuft så kan du säkert hitta rätt med dina kryptoinvesteringar.
Friskrivning: StockBlogs.se uttrycker enbart sina åsikter. Inget av det som står i denna artikel ska tas för att vara ett investeringsråd. Gör dina egna analyser innan du köper kryptovaluta och andra värdepapper.